- Inspecteren
- Meten
- Persoonlijke bescherming
- Gereedschap
- Perstangen en accessoires
- Inspectiegereedschap
- Handgereedschap
- Gereedschapskoffers
- Gereedschapsets
- Sleutelgereedschap
- Schroevendraaiers
- Tangen
- Kabelscharen
- Kabelmessen en scharen
- Messen en reserve messen
- Buizenscharen en reserve messen
- Kabelstrippers
- Hamers
- Zagen
- Trekveren
- Kabeltrekken accessoires
- Schuifmaten
- Blikscharen
- Lijmklemmen en montageklemmen
- Pijpsnijders
- Buigijzers
- Breekijzers
- Tacker gereedschap
- Rolmaten
- Waterpassen
- Laser meters
- Elektrisch gereedschap
- Luchtgereedschap
- Opbergen
- Elektra
- Uitgelicht
- Nieuwe website!
Gasketelwet: Wat houdt het in?
Sinds 1 oktober 2020 is de nieuwe Gasketelwet in werking getreden. Deze is opgesteld naar aanleiding van een rapport uit 2015 over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Uit dit rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat de helft van de ongelukken met koolmonoxide veroorzaakt worden door het handelen of juist nalaten van handelen door installateurs. Bovendien bleek dat de bestaande certificaten en erkenningen niet genoeg garantie bieden voor een professionele aanleg en onderhoud van cv-installaties. De Gasketelwet moet ervoor zorgen dat alleen gecertificeerde bedrijven nog aan gasinstallaties mogen werken, waardoor het aantal ongelukken met koolmonoxide moet worden teruggedrongen. Zo is het nu verplicht voor iedereen die met gasverbrandingsinstallaties werkt om een CO-certificering voor cv-installateurs of Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te behalen.
Certificering Gasketelwet
De wet zat in 2021 in een overgangsjaar, om zo de sector de kans te geven hun monteurs en installateurs de vereiste deskundigheid te verschaffen en de certificering te behalen. Hiervoor was anderhalf jaar uitgetrokken, waardoor het vanaf 1 april 2022 certificatie verplicht werd om te werken met cv-ketels, gashaarden en geisers. Echter is deze datum inmiddels voor de vierde keer uitgesteld en wordt nu vastgehouden aan 1 januari 2023. Dit komt omdat de Raad van Accreditatie en het nieuwe overheidsorgaan TLOKB het tot op heden niet eens zijn over de exacte eisen van de bedrijfscertificering. Inmiddels hebben wel veel monteurs hun vakbekwaamheid via Vakmanschap CO binnen om hieraan te voldoen. Installatiebedrijven kunnen bijvoorbeeld bij ROVC een examentraining volgen voor vakmanschap koolmonoxide om vervolgens in het praktijkexamen de certificering te behalen.
Wie vanaf 1 april 2023 geen certificering heeft en wel aan gasinstallaties werkt of opdracht geeft aan een niet-gecertificeerd bedrijf, is in overtreding. Woning- en gebouweigenaren, maar ook huurders en verhuurders moeten er goed op toezien dat een gecertificeerd bedrijf wordt ingeschakeld. Een online register wordt opgesteld waarin alle gecertificeerde bedrijven te vinden zijn om het voor opdrachtgevers zo makkelijk mogelijk te maken. Ook wordt er een beeldmerk ontwikkeld voor gecertificeerde bedrijven dat zij verplicht moeten voeren om zo goed herkenbaar te zijn.
Geschikte meetinstrumenten
De nieuwe certificering heeft ook gevolgen voor de meetinstrumenten die gebruikt worden voor gasinstallaties. Voor rookgasanalyse wordt verwezen naar de Europese wetgeving als het gaat om betreffende verplichte metingen aan verbrandingstoestellen: NEN-EN 50379 deel 2. Wil je weten welke rookgasanalysemeters van Omega voldoen aan de nieuwe Gasketelwet? Neem contact op met onze binnendienst en zij vertellen je alles.